Bir halk ilacı olarak ayvanın nitelikleri, C, B1, B2, B3, provitamin A, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır, sodyum, çinko, manganez, demir, klor ve kükürt gibi zengin vitamin içeriğinden kaynaklanmaktadır.
Niteliklerine proteinler, lifler ve karbonhidratlar eklenir. Yağ ve kalori içeriği düşüktür ve bu nedenle meyve diyet niteliğindedir. Tohumlarda bulunan amigdalin (B17 vitamini), bağırsak sisteminin çalışmasını destekleyen tanen, pektin, şekerler ve malik asidin yanı sıra güçlü bir anti-kanser etkisine sahiptir. Ayvalardaki tanenler ve mukus ince bağırsakta iyi çalışır ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlar.
Pekmez ve meyve suyunun yanı sıra ayva çayları da çeşitli hastalıklara çare olarak hazırlanmaktadır. Ayvanın hiçbir parçasının atılmaması gerektiği bilinmektedir çünkü her parçası şikayete şifadır. İşte ayvanın çay yapımında kullanılabilecek kısımları ve nelere iyi geldiği:
Ayva Çekirdeği Çayı Neye İyi Gelir?
Ayva çekirdeğinden demlenen çay, uykusuzluğa mükemmel bir çözümdür; gerginliği giderir, sizi sakinleştirir ve uykunuzu getirir. Ağız kokusuna karşı çare olarak kullanılabildiği gibi yanık ve yaraları da iyileştirir.
Ayva Yaprağı Çayı Neye İyi Gelir?
Bu ayva çayı esas olarak üst solunum yolu iltihaplarına şifadır. Öksürük ataklarını hafiflettiği gibi bronşit gibi daha ciddi semptomları da hafifletir. Boğaz ağrınız varsa ve ses kısıklığına da iyi geliyorsa bu sıcak içeceği içmenin en iyi zamanıdır. Ayva yaprağı çayı, meyvenin çekirdeklerinden elde edilen çayla birlikte uykusuzluğa karşı sakinleştirici olarak da kullanılabilir.
Ayva Meyvesi Çayı Neye İyi Gelir?
Çayında demlenen ayva meyvesi aynı zamanda üst solunum yollarındaki soğuk algınlıklarına ve boğaz ağrılarına da şifadır. Tüketimi en keyifli olan bu çay, 1 adet ayvanın (çekirdeklerinden temizlenmiş), ince parçalar halinde kesilmiş, 15-20 dakika kaynatılıp, süzülüp gün içerisinde küçük yudumlarla içilmesinden yapılmaktadır.
Yorum Gönder