Taşlar iletken olur mu diye merak ediyorsan. Bu sorunun cevabı hayır

 

Taşlar iletken olur mu diye merak ediyorsan. Bu sorunun cevabı hayır, taşlar yalıtkan maddelerdir. Taşlar, elektriği ileten veya geçiren maddeler değildir. Elektriği ileten veya geçiren maddeler iletkenlerdir. İletkenler, elektrik akımını taşıyabilir ve ışık yayabilirler. Örneğin, demir, bakır, çinko gibi metaller iletken maddelerdir.

Taşların yalıtkan olmasının nedeni ise içlerindeki atomların elektronlarının hareket etmesidir. Elektronlar, atomun çekirdeğinde bulunan proton ve nötronlara bağlıdır. Proton ve nötronlar ise kuantum mekaniği kurallarına göre belirlenmiş enerji seviyelerine sahiptirler. Elektronlar ise bu enerji seviyelerini değiştirebilirler ve bu da elektrik akımına neden olabilir.

Taşların içindeki atomların çekirdekleri arasında çok az sayıda elektron paylaşımı vardır. Bu da taşların yalıtkan olmasını sağlar. Çünkü elektron paylaşımı sırasında proton ve nötronların enerji seviyeleri değişmez veya çok az değişir. Bu da taşı kullanan veya geçiren bir elektrot için yeterli değildir.

Taşların yalıtkan olması, onların bazı özelliklerini etkiler. Örneğin, taşlar ısıyı iyi iletebilir veya emebilirler ama ısıyı iyi alamazlar veya veremezler¹. Ayrıca, taşlar bazen metalik görünebilir ama aslında metal içermez². Bu da onları metal gibi algılamanızı zorlaştırabilir.

Taşların yalıtkan olması aynı zamanda onların sağlık açısından da önemli olduğunu gösterir. İyi bir barınak olarak...

Vücudun taş yapması 👇

Taş hastalığına yol açan pek çok faktör vardır⁴. Bunlardan bazıları şunlardır:


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski