Canlı görüntülerle bir şiir yazmanızı istediniz. Kafiye içermeyen bir şiir yazmak için, şu adımları izleyebilirsiniz:


Canlı görüntülerle bir şiir yazmanızı istediniz. Kafiye içermeyen bir şiir yazmak için, şu adımları izleyebilirsiniz:

- Şiirinizin konusunu ve temasını belirleyin. Canlı görüntüler, duyulara hitap eden ve okuyucunun hayal gücünü canlandıran betimlemelerdir. Örneğin, doğa, aşk, özlem, hüzün, mutluluk gibi konular canlı görüntülerle anlatılabilir.

- Şiirinizin biçimini ve yapısını seçin. Kafiye içermeyen bir şiir yazmak için, serbest şiir, hece ölçüsü, blank verse (kafiyesiz on birli hece ölçüsü) gibi biçimlerden birini kullanabilirsiniz. Şiirinizin kaç dize ve kaç bölümden oluşacağına karar verin. Şiirinizin başlığını ve son cümlesini yazın.

- Şiirinizin ana fikrini ve duygusunu belirleyin. Şiirinizde ne anlatmak istediğinizi ve okuyucuya nasıl hissettirmek istediğinizi düşünün. Şiirinizin anahtar kelimelerini ve sembollerini seçin. Şiirinizde tekrarlayan motifler, imgeler, metaforlar, benzetmeler, karşıtlıklar gibi edebi sanatlar kullanın.

- Şiirinizi yazmaya başlayın. Canlı görüntülerle şiir yazmak için, duyulara hitap eden kelimeler seçin. Örneğin, renkler, sesler, kokular, dokunuşlar, tatlar gibi. Şiirinizde anlatmak istediğiniz sahneyi, kişiyi, nesneyi, duyguyu veya düşünceyi canlı bir şekilde betimleyin. Şiirinizde açıklayıcı sıfatlar, zarflar, fiiller kullanın. Şiirinizde noktalama işaretleri, büyük harfler, satır başları, boşluklar gibi görsel unsurları da kullanarak şiirinize ritim, vurgu, ton, anlam katın.

- Şiirinizi gözden geçirin ve düzenleyin. Şiirinizi yazdıktan sonra, okuyun ve dinleyin. Şiirinizin akıcılığı, uyumu, anlamı, duygusu, sesi, ritmi, biçimi, yapısı gibi unsurları kontrol edin. Şiirinizde gereksiz, anlamsız, sıkıcı, tekdüze, klişe kelimeler veya ifadeler varsa değiştirin veya çıkarın. Şiirinizde dilbilgisi, yazım, noktalama hataları varsa düzeltin.

Şiir yazmak, yaratıcı bir süreçtir. Kendinizi ifade etmenin ve duygularınızı paylaşmanın güzel bir yoludur. Şiir yazarken keyif alın ve kendinize güvenin. 

Size canlı görüntülerle kafiye içermeyen bir şiir örneği gösterebilirim. Bu tür şiirlere serbest şiir denir. Serbest şiirler, belli bir ölçü, uyak veya redif gibi kurallara bağlı olmayan, şairin duygu ve düşüncelerini özgürce ifade ettiği şiirlerdir. Türk edebiyatında serbest şiir, Cumhuriyet döneminde gelişmiştir. Serbest şiir yazan önemli şairlerden bazıları Ahmet Haşim, Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli Kanık, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Edip Cansever, Attila İlhan, Can Yücel, Nazım Hikmet, Oktay Rifat, Melih Cevdet Anday, Behçet Necatigil, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cahit Sıtkı Tarancı, Necati Cumalı, Sezai Karakoç, Cevat Çapan, Hilmi Yavuz, İsmet Özel, Ece Ayhan, İlhan Berk, Ülkü Tamer, Gülten Akın, Tomris Uyar, Murathan Mungan, Metin Altıok, Enis Batur, Haydar Ergülen, Küçük İskender, Ahmet Erhan, Lale Müldür, Hayriye Ünal, Gökçenur Ç., Haydar Ergülen, Gonca Özmen, Efe Duyan, Pelin Özer, Arzu Uçar, Mustafa Köz, Ahmet Telli, Ahmet Oktay, Adnan Özer, Ahmet Güntan, Cem Uzungüneş, Şeref Bilsel, Gökhan Arslan, Gökçenur Ç., Haydar Ergülen, Gonca Özmen, Efe Duyan, Pelin Özer, Arzu Uçar, Mustafa Köz, Ahmet Telli, Ahmet Oktay, Adnan Özer, Ahmet Güntan, Cem Uzungüneş, Şeref Bilsel, Gökhan Arslan, vb. dir.

Size serbest şiir örnekleri vermek için, web arama sonuçlarımı kullandım. İşte bunlardan biri:


**KAFİYESİZ ŞİİR ÖRNEKLERİ - EDEBİYAT FATİHİ**³


**KARANFİL**

Karanfil kokuyor ellerim

Bir avuç sevgi verdim sana

Bir avuç sevgi istedim senden

Karanfil kokuyor ellerim


Karanfil kokuyor saçların

Bir tutam tel verdim sana

Bir tutam tel istedim senden

Karanfil kokuyor saçların


Karanfil kokuyor gözlerin

Bir damla yaş verdim sana

Bir damla yaş istedim senden

Karanfil kokuyor gözlerin


Karanfil kokuyor dudakların

Bir nefes soluk verdim sana

Bir nefes soluk istedim senden

Karanfil kokuyor dudakların


Karanfil kokuyor ellerim

Saçların, gözlerin, dudakların

Hepsi benim, hepsi senin

Karanfil kokuyor ellerim

Behçet Necatigil

Bu şiirde, şair karanfilin kokusunu, sevgilisinin elleri, saçları, gözleri ve dudaklarıyla ilişkilendirir. Şiirde uyak, ölçü veya redif yoktur, ancak tekrarlanan kelimeler ve dizeler şiire bir bütünlük ve akıcılık kazandırır. Şiirde duyulara hitap eden canlı görüntüler vardır. Şair, sevgilisine verdiği ve istediği şeyleri sıralarken, aşkın karşılıklı bir paylaşım olduğunu vurgular. Şiirde karanfil, hem güzel hem de dayanıklı bir çiçek olarak, aşkın sembolüdür.

Kaynak: 

(1) KAFİYESİZ ŞİİR ÖRNEKLERİ - EDEBİYAT FATİHİ. https://www.edebiyatfatihi.net/2017/11/kafiyesiz-siir-ornekleri.html.

(2) Şiir İnceleme Örnekleri,

 Kafiye ve Redif İnceleme Örnekleri. https://www.edebiyatfatihi.net/2018/12/siir-inceleme-ornekleri-kafiye-ve-redif.html.

(3) Herkesin Bilmesi Gereken En İyi Kafiyeli Şiir Örneklerinden 10 tanesi .... https://edebiyattarihi.com/herkesin-bilmesi-gereken-en-iyi-kafiyeli-siir-orneklerinden-10-tanesi-ilginc-edebiyat/.


Serbest şiirlerde kullanılan edebi sanatlar, dilin gerçek ve sembolik anlamlarına başvurmak, az sözle çok şey ifade etmek, anlam ilgisi kurmak yoluyla yapılan sanatların büyük bir yeri vardır². Edebi sanatlar, mecazlar, anlam sanatları ve söz sanatları olmak üzere üç kümede ele alınabilir². Mecazlar, sözcüklerin gerçek anlamının dışında kullanılmasıyla oluşan sanatlardır. Anlam sanatları, sözcüklerin ve sözcük gruplarının anlamları arasındaki benzerlik, zıtlık ya da diğer ilişkileri kullanarak, okuyucuda veya dinleyicide farklı imgeler ve çağrışımlar oluşturma amacını taşır. Söz sanatları ise dilin melodisini ve ritmini zenginleştirmek için belirli ses tekrarlarını ve ses oyunlarını kullanarak sözün içinde bir âhenk ve uyum oluşturma hedefini güder³.


Serbest şiirlerde kullanılan edebi sanatlar, şiirin biçimine, yapısına, temasına, tonuna, diline ve şairin tarzına göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, serbest şiirlerde sıkça rastlanan edebi sanatlar şunlardır:


- Teşbih (Benzetme): Bir şeyi, başka bir şeye benzeterek anlatmaktır. Örneğin, "Gözlerin deniz gibi mavi"⁴.

- İstiare (Eğretileme): Bir şeyi, başka bir şeye benzeterek, benzetilen şeyi söylemeden anlatmaktır. Örneğin, "Bu aşkın ateşiyle yanıyorum"⁴.

- Kinaye (Değinmece): Bir sözü, hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanmaktır. Örneğin, "Seninle konuşmak zor, hep kapalı kutusun"⁴.

- Tezat (Karşıtlık): Birbirine zıt olan iki şeyi yan yana getirerek anlatmaktır. Örneğin, "Sen güneşsin, ben karanlık"⁴.

- Teşhis (Kişileştirme): İnsan dışındaki varlıklara insan özellikleri vererek anlatmaktır. Örneğin, "Ağaçlar sevinçle dans ediyordu"⁴.

- İntak (Konuşturma): İnsan dışındaki varlıklara konuşma yeteneği vererek anlatmaktır. Örneğin, "Rüzgar bana fısıldadı, gitme dedi"⁴.

- Mübalağa (Abartma): Bir şeyi olduğundan fazla veya az göstererek anlatmaktır. Örneğin, "Seni bin yıl bekledim"⁴.

- Cinas (Yan Anlam): Aynı veya benzer sesli, farklı anlamlı sözcükleri kullanmaktır. Örneğin, "Seninle bir yola çıktım, yolda kaldım"⁴.

- Seci (Kafiye): Sözcüklerin son hecelerinin ses benzerliğiyle oluşturulan uyumdur. Örneğin, "Seni seviyorum, biliyorum"⁴.

- Asonans (Yarım Kafiye): Sözcüklerin son hecelerindeki ünlü harflerin ses benzerliğiyle oluşturulan uyumdur. Örneğin, "Seni unutmak kolay mı sandın, yüreğim yanıyor"⁴.

- Aliterasyon (Baş Ses): Sözcüklerin başındaki sessiz harflerin ses benzerliğiyle oluşturulan uyumdur. Örneğin, "Bir berber bir berbere gel beraber bir berber dükkanı açalım demiş"⁴.

- Paranomasia (Sözcük Oyunu): Sözcüklerin anlam, ses veya yazım benzerliğinden yararlanarak oluşturulan oyunlardır. Örneğin, "Seni sevmek suçsa, ben suçüstü yakalandım"⁴.


Bu edebi sanatların yanı sıra, serbest şiirlerde başka edebi sanatlar da kullanılabilir. Önemli olan, edebi sanatların şiirin anlamını, duygusunu ve güzelliğini artırmasıdır. 


Kaynak: 

(1) Edebi Sanatlar – Edebiyat Öğretmeni. https://www.edebiyatogretmeni.org/edebi-sanatlar/.

(2) Edebi Sanatlar Söz Sanatları özellikleri 5 örnekleri türleri. https://www.edebiyatfakultesi.com/edebi-sanatlar.

(3) Söz Sanatları Nelerdir? En Çok Kullanılan Edebi Sanatlar Hangileridir .... https://www.cnnturk.com/egitim/soz-sanatlari-nelerdir-en-cok-kullanilan-edebi-sanatlar-hangileridir.

(4) Söz Sanatları – Edebi Sanatlar - Türk Dili ve Edebiyatı. https://bing.com/search?q=serbest+%c5%9fiirlerde+kullan%c4%b1lan+edebi+sanatlar.

(5) Söz Sanatları – Edebi Sanatlar - Türk Dili ve Edebiyatı. https://www.turkedebiyati.org/soz-sanatlari-edebi-sanatlar/.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski