-72 millete bir gözle bakmayan, halka müderris bile olsa hakikatta asidir!--MevlânâCelâleddîniRûmî

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin Mesnevi adlı eserinden bir beyittir. Mesnevi, tasavvufi ve ahlaki öğütler içeren, altı ciltten oluşan bir şiir kitabıdır. Bu beyitte, Mevlânâ, insanların din, dil, ırk, mezhep gibi ayrımlara bakmadan, yaratılmışların hepsine aynı gözle bakması gerektiğini söyler. Aksi halde, halka öğretmenlik yapan, şeriatın kurallarına uyan biri bile, hakikatte Allah'a isyan etmiş olur. Mevlânâ, bu sözüyle, evrensel sevgi, hoşgörü ve birlik mesajı verir⁷².

Mevlânâ'nın bu beytini, Yunus Emre de benzer bir şekilde ifade etmiştir. Yunus Emre, "Yetmiş iki millete birlik ile bakmayan // Şer' ile evliyâsa hakikatte âsîdir." demiştir⁵. Bu sözler, İslam'ın güzel ahlak dinini özetler. Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de, iman edenler, Yahudiler, Hristiyanlar ve Sabiiler arasında ayrım yapmadan, Allah'a ve ahiret gününe inanıp salih ameller işleyenlerin ecirlerinin Allah katında olduğunu bildirmiştir⁷.

Bu konuda daha fazla bilgi için, size şu web sitelerini ve videoları önerebilirim:

- [72 Millete Aynı Gözle Bakmayan Halka Müderris Olsa Hakka Asidir](^2^)

- ["72 millete bir gözle bakmayan, halka müderris bile olsa hakikatta asidir!" #MevlânâCelâleddîniRûmî \uD83D\uDC9A](^3^)

- [Bir kez gönül yıktın ise kimin?](^6^)

Kaynak: 

(1) undefined. https://bing.com/search?q=.

(2) 72 Millete Aynı Gözle Bakmayan Halka Müderris Olsa Hakka Asidir. https://www.sanatduvari.com/72-millete-ayni-gozle-bakmayan-halka-muderris-olsa-hakka-asidir/.

(3) Yetmiş iki millete bir göz ile bakmayan, halka müderris olsa - Dersimiz. https://dersimiz.com/guzel-sozler/yetmis-iki-millete-bir-goz-ile-bakmayan-halka-muderris-olsa-hakikatte--10007.html.

(4) 72 Millete Aynı Gözle Bakmayan Halka Müderris Olsa Hakka Asidir. https://www.sanatduvari.com/72-millete-ayni-gozle-bakmayan-halka-muderris-olsa-hakka-asidir/.

(5) "72 millete bir gözle bakmayan, halka müderris bile olsa hakikatta .... https://www.youtube.com/shorts/pl5zdcbsN9Q.

(6) Bir kez gönül yıktın ise kimin? - Sigmacenter.gen.tr. https://sigmacenter.gen.tr/bir-kez-gönül-yıktın-ise-kimin/.

(7) Bir kez gönül yıktın ise kimin? - Sigmacenter.gen.tr. https://bing.com/search?q=-72+millete+bir+g%c3%b6zle+bakmayan%2c+halka+m%c3%bcderris+bile+olsa+hakikatta+asidir!--Mevl%c3%a2n%c3%a2Cel%c3%a2ledd%c3%aeniR%c3%bbm%c3%ae.

(8) 72 millet dahi elin yüzün yumaz değil ne demek? - Vantb.gen.tr. https://vantb.gen.tr/72-millet-dahi-elin-y%C3%BCz%C3%BCn-yumaz-de%C4%9Fil-ne-demek/.

(9) undefined. https://www.tabii.comBizi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski