Sömürgeci, sömürgesi olan, sömürge elde etmek amacında olan kimse veya ülke,

 


Sömürgeci, sömürgesi olan, sömürge elde etmek amacında olan kimse veya ülke, müstemlekeci, kolonyalist olarak tanımlanabilir⁴. Sömürgecilik ise bir devletin başka bir devleti veya topluluğu etkisi altına alarak istila etmesi, kaynaklarını ve pazarlarını ele geçirmesi anlamına gelir³.

Sömürgecilik tarihte birçok uygarlık tarafından uygulanmıştır. Antik Yunan, Antik Roma, Antik Mısır ve Fenike gibi imparatorluklar MÖ 1550'den itibaren çevrelerindeki ve daha uzaktaki alanlara koloniler kurmuşlardır¹. 15. yüzyıldan itibaren Portekiz ve İspanya yeni ticaret yolları aramaya ve Avrupa dışındaki medeniyetleri araştırmaya başlamıştır. Amerika, Hindistan, Afrika ve Asya'daki yerli topraklarını ele geçirmişlerdir².

Sömürgecilik 20. yüzyılda birçok sömürge bölgesinin bağımsızlık mücadelesiyle sona ermiştir. Ancak bazı ülkeler hala yeni sömürgecilik adı verilen bir politika izlemektedir. Bu politika, ekonomik, siyasi veya askeri baskı yoluyla başka ülkeler üzerinde nüfuz kurmayı amaçlamaktadır¹..


Yeni sömürgecilik, 19. ve 20. yüzyıllarda Avrupa, ABD ve Japonya gibi güçlü devletlerin, başka ülkeleri ekonomik, siyasi veya askeri baskı altına alarak sömürmesi olarak tanımlanabilir³. Yeni sömürgeciler, doğrudan işgal etmek yerine, yerel hükümetleri etkilemek, özel şirketler kurmak veya askeri üsler kurmak gibi yöntemler kullanmışlardır¹. Yeni sömürgecilik, I. Dünya Savaşı'ndan sonra artmış ve II. Dünya Savaşı'ndan sonra azalmıştır⁴. Yeni sömürgecilik, küreselleşme ve uluslararası ilişkilerde önemli bir konudur².


Kaynak: , 30.10.2023

(1) yeni sömürgecilik anlamı, yeni sömürgecilik nedir | Ne Demek. https://bing.com/search?q=yeni+s%c3%b6m%c3%bcrgecilik+nedir.

(2) Yeni Sömürgecilik Nedir? Tanımı, Örnekleri – Sosyolojisi.com. http://sosyolojisi.com/yeni-somurgecilik-nedir-tanimi-ornekleri/11452.html.

(3) Yeni Sömürgecilik - Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Yeni_S%C3%B6m%C3%BCrgecilik.

(4) Sömürgecilik nedir, ne demek? Sömürgecilik tarihi ve kısaca özeti. https://www.haberturk.com/somurgecilik-nedir-ne-demek-somurgecilik-tarihi-ve-kisaca-ozeti-hteg-3521815.

Kaynak: Bing ile konuşma, 30.10.2023

(1) Sömürgeci Ne Demek? Sömürgeci Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir .... https://www.ntv.com.tr/ne-demek/somurgeci-ne-demek-60239.

(2) Sömürgecilik nedir? Ne zaman sona erdi? Tarihte ilk ... - Hürriyet. https://www.hurriyet.com.tr/egitim/somurgecilik-nedir-ne-zaman-sona-erdi-tarihte-ilk-somurgecilik-nerede-basladi-42068237.

(3) Sömürgecilik - Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6m%C3%BCrgecilik.

(4) Sömürgecilik Nedir? - Arkeofili. https://arkeofili.com/somurgecilik-nedir/.

(5) Sömürgecilik Nedir? Sömürgecilik Ne Zaman Başlamıştır?. https://www.milliyet.com.tr/egitim/somurgecilik-nedir-somurgecilik-ne-zaman-baslamistir-6511116.

(6) Getty Images. https://www.gettyimages.com/detail/photo/map-of-united-states-royalty-free-image/87629718.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski