Mescidi Aksa, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir’inde Harem-ü Şerif denilen bir alan içerisinde yer alıyor³

 


Mescidi Aksa, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir’inde Harem-ü Şerif denilen bir alan içerisinde yer alıyor³. Mescidi Aksa, Müslümanların Mekke ve Medine'den sonra İslam'ın en kutsal üçüncü dini mabedi olarak kabul ediliyor³. Mescidi Aksa, Hz. Muhammed'in Miraç'a yükseldiği yer olarak da biliniyor⁴.

Mescidi Aksa'nın tarihi, milattan önce 2000'lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca birçok medeniyetin kontrolü altında yer alan Kudüs şehri, İbrahimî dinler olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal bir şehirdir¹. Mescidi Aksa, 746 yılında meydana gelen bir deprem sonrası yıkılmış, İkinci Abbasi halifesi Mansur 754 yılında tekrar inşa etmiştir⁵.

Mescidi Aksa'nın statüsü ise uluslararası alanda tartışmalıdır. İsrail, 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında Doğu Kudüs'ü işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştır. Ancak bu durum uluslararası alanda tanınmamaktadır. Filistinliler, Doğu Kudüs'ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti'nin başkenti yapmak istemektedir². İsrail ise bütün Kudüs'ü başkenti olarak görmektedir².

Mescidi Aksa, İsrail-Filistin çatışmasının en önemli sembollerinden biridir. İsrail'in Mescidi Aksa'ya yönelik saldırıları ve baskınları, Filistinliler tarafından büyük tepki ve direnişle karşılanmaktadır. Mescidi Aksa'nın korunması ve kutsiyetinin muhafaza edilmesi için birçok uluslararası kuruluş ve ülke çaba göstermektedir.


(1) Mescid-i Aksa neden önemli? - BBC News Türkçe. https://www.bbc.com/turkce/articles/c89ywenxdzpo.

(2) Mescid-i Aksa olayı nedir? Mescid-i Aksa önemi nedir? - Habertürk. https://www.haberturk.com/mescid-i-aksa-olayi-nedir-mescid-i-aksa-onemi-nedir-3067874.

(3) Kudüs (Mescid-i Aksa) nerede? Kudüs'ün önemi nedir? Kudüs hakkında. https://www.haberturk.com/kudus-mescid-i-aksa-nerede-kudus-un-onemi-nedir-kudus-hakkinda-3068227.

(4) Mescid-i Aksa ne zaman yapıldı, kim yaptı? | Özgün Haberler. https://www.yenisafak.com/mescid-i-aksa-ne-zaman-yapildi-kim-yapti-h-4569055.

(5) Kudüs nerede? Gazze ve Mescid-i Aksa'nın önemi ve tarihi nedir?. https://www.posta.com.tr/yasam/seyahat/kudus-nerede-gazze-ve-mescid-i-aksanin-onemi-ve-tarihi-nedir-2000177.

Mescidi aksa şiir 

Mescidi Aksa, Kudüs'ün kalbi İslam'ın üçüncü kıblesi Miraç'ın şahidi, nurun kaynağı Mescidi Aksa, Kudüs'ün kalbi

Mescidi Aksa, tarih boyunca Birçok medeniyetin gözbebeği Zulüm ve işgal altında inleyen Mescidi Aksa,

Mescidi Aksa, Filistin'in umudu Bağımsızlık ve özgürlük için direnen Kutsiyetini korumak için mücadele eden Mescidi Aksa, Filistin'in umudu

Mescidi Aksa, bizim de sorumluluğumuz Dua ve destek ile yanında olmalıyız Hakkını savunmak için sesimizi yükseltmeliyiz Mescidi Aksa, bizim de sorumluluğumuz

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski