An expensive global climate experiment | DW Documentary

 

Turbalıklar genellikle tüyler ürpertici folklorun ortamıdır. Ancak iklim ve biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir işleve hizmet ediyorlar. Büyük miktarda karbondioksiti emip depolayabiliyorlar, böylece iklim krizinin hafifletilmesine yardımcı oluyorlar.

Buna rağmen dünyanın her yerinde bataklıklar yok edilmeye devam ediyor.
Finlandiya'da turba alanları, turba çıkarmak ve enerji üretmek için kurutuluyor. Dramatik sonuçları var: Ülkedeki bataklıkların yarısından azı hâlâ sağlam durumda.

Tero Mustonen bir iklim bilimcidir. Turbalık alanlarını korumak ve kurtarmak için Snowchange organizasyonunu kurdu.

Snowchange, köyünün üyeleriyle birlikte Linnunsuo sulak alanının yok edilmesinden sorumlu olan enerji şirketine dava açtı. Mustonen'in organizasyonu şu anda biyotopların kurtarılması ve yeniden yabanileştirilmesine yönelik dünya çapındaki mücadeleye katılıyor.

Greta Gaudig ve Sabine Wichmann da turbalıkların yeniden canlandırılması için kampanya yürütüyor. Greifswald Moor Merkezi'nde ikili, paludikültür olarak bilinen şey üzerinde araştırma yapıyor: sulak alanlarda yetiştirilebilen bitki türleri. Gaudig ve Wichmann, daha önce tarım için kurutulan bozkırları yeniden yaratmak istiyor.

Tarım uzmanı Sabine Wichmann, "Çiftçileri ikna etmemiz gerekiyor" diye açıklıyor. Sonuçta, eğer topraklarıyla geçinmeye devam edeceklerse, yatırım yapması gerekenler eninde sonunda onlardır.

Dünyanın en pahalı ve geniş kapsamlı iklim deneylerinden biri ABD'nin Minnesota eyaletinde, Marcell Deney Ormanı'nda gerçekleştiriliyor. Kurucu ortak Randy Kolka burada dünyanın her yerinden bilim adamlarıyla çalışıyor. Birlikte turbalıklarla iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı inceliyorlar.

YORUM GÖNDER

Daha yeni Daha eski