Google'dan yapılan açıklamada, önümüzdeki günlerde Play Store'da yer alan Android uygulamalarının kullanıcı hesabını kapatmaya ve hem uygulama içindeki hem de internetteki verileri silmeye izin vereceği belirtildi.

 Google'dan yapılan açıklamada, önümüzdeki günlerde Play Store'da yer alan Android uygulamalarının kullanıcı hesabını kapatmaya ve hem uygulama içindeki hem de internetteki verileri silmeye izin vereceği belirtildi. Dahası kullanıcı, hesabını tamamen silmek istediğinde geliştiriciler de o hesapla bağlantılı tüm verileri silmek zorunda olacak.

Bu hamlenin amacı kullanıcıları verileri üzerindeki kontrollerine dair "daha iyi eğitmek" ve hem uygulamalara hem de Play Store'a duyulan güveni artırmak. Dahası kullanıcılara bir esneklik de sağlanmış oluyor. Google, kullanıcıların hesaplarını tamamen silmeksizin de belli verileri (örneğin uygulamaya yüklenmiş içerikleri) silebileceğini vurguladı. Verilerin internetten de silinmesi de kullanıcının bilgilerini tamamen silmek için uygulamayı yeniden indirmek zorunda olmadığı anlamına geliyor.

Google'ın bu yeni politikası birkaç aşamada devreye girecek. Uygulama geliştiriciler, güvenlik formundaki veri iptaline ilişkin sorulara yanıt vermeleri için 7 Aralık'a kadar zaman tanınacak. Yeni kuralların Play Store'a yansıması 2024 başlarını bulacak. Geliştiricilerin önümüzdeki yılın 31 Mayıs'ına kadar uzatma almaları da mümkün.

Bundan birkaç ay önce Apple da App Store yazılımları için benzer bir kuralı devreye sokmuştu. Her iki örnekte de şirketler mahremiyet ihlalleri ve sonuçları konusundaki kaygılar doğrultusunda hareket ediyor. Şirketler bir kullanıcının bir uygulamayı kullanmayı bıraktığı noktada hesabını ya da hassas verilerini kolayca silemediği için veri ihlallerinin kurbanı olmasını istemiyor.

Diğer yandan ABD'deki resmi makamlar da şirketlerin verdikleri hizmetler üzerinde (kullanıcıların) daha fazla kontrol sahibi olmasını istiyor. Örneğin Federal Ticaret Komisyonu (FTC) abonelikleri ve üyelikleri iptal etmeyi kolaylaştıran bazı değişiklikleri yakın zamanda gündeme aldı. FTC'nin asıl odağı mahremiyeti korumaktan ziyade istenmeyen ödemelerin önüne geçmek olsa da uygulama geliştiricilere verilen mesaj netti: Ya hesaplar üzerinde daha fazla kontrol sağlarsınız ya da sonuçlarına katlanırsınız



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski